Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2005

Αφεντικά και...ζώα!

Αυτή την εβδομάδα σαν κτηνίατροι ας προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τη σχέση που έχει η νοημοσύνη των ανθρώπων και των ζώων.



Όχι όχι! Μην σας μπερδεύει η εισαγωγή. Δεν είναι κάποιο επιστημονικό άρθρο. Είναι μια ιστορία ανθρώπινης καθημερινής τρέλας μιας ομάδας ατόμων που ανακάλυψα την ύπαρξη της, τους τελευταίους μήνες. Χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας είναι ότι διαθέτουν μυαλό αλλά για χ,ψ λόγους δεν θέλούν να το χρησιμοποιούν. Αυτό που στο Μεσολόγγι λέμε “πρόβατο.” Θα σας εξηγήσω τι εννοώ.

Μέσα στο καλοκαίρι είπα να πιάσω μια δουλειά για να καλύψω τα έξοδά μου. Ο υπεύθυνος της επιχείρησης ήταν ένας καθώς πρέπει άνθρωπος, σοβαρός και επαγγελματίας (κατά τα λεγόμενα των παλιότερων υπαλλήλων). Μέχρι εδώ όλα φαίνονταν φυσιολογικά- τουλάχιστον όσον αφορά εμένα. Όταν όμως παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας και λάθος προγραμματισμού το αφεντικό έκανε την “πάπια”. Με τη δικαιολογία “αυτές είναι οι εντολές της διεύθυνσης και δεν μπορώ εγώ να κάνω κάτι” επιβαρύνθηκαν οι υπάλληλοι με έξτρα ώρες δουλειάς, διπλές βάρδιες (12 ως 14 ώρες) και διακοπή των repo. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η κούραση και τα νεύρα να οδηγήσουν τους υπαλλήλους να φύγουν από την επιχείρηση αμέσως μετά το τέλος αυτής της κουραστικής περιόδου.

Και έρχομαι εδώ να ρωτήσω. Αν όλο το σκηνικό διαδοθεί από στόμα σε στόμα σε πολύ κόσμο πόσοι θα προσφερθούν να δουλέψουν με τέτοιες συνθήκες? Για ποιο λόγο πληρώνονται οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ και αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού αν στο τέλος γίνεται όλο αυτό το χάος;

Θα ήθελα να κάνω μια πρόταση σε όσους οργανώνουν ή διοικούν επιχειρήσεις: Τολμήστε! Τολμήστε να κάνετε σωστό προγραμματισμό. Σκεφτείτε εκτός από τα αφεντικά σας και τους εργαζόμενους. Πάρτε πρωτοβουλίες! Μην ξεχνάτε ότι κάποτε κι εσείς από απλοί εργάτες ξεκινήσατε. Η ανθρωπιά είναι που ξεχωρίζει τους ανθρώπους από τα ζώα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: